O NAS                  TRANSPORT                 OFERTA                 KONTAKT

 
 
  Oferta

   Naszym klientom oferujemy jaja w różnych kategoriach wagowych, w rożnych opakowaniach. Stale wzbogacamy naszą ofertę, dostosowując się do potrzeb odbiorców. W sprzedaży mamy zarówno jaja kurze jak i przepiórcze. Wszystkie nasze jaja spełniają najwyższe normy jakości

 
 

Zgodnie z Polską Normą PN-A-86503 jaja dzielą się na cztery kategorie wagowe:

Nazwa kategorii

Symbol

Masa jaj (g)

Bardzo duże

XL

73g i więcej

Duże

L

73g do 63g

Średnie

M

63g do 53g

Małe

S

poniżej 53g

 

 

Jak rozpoznać świeże jajo?
 

Skorupa
Skorupa jaja powinna być gładka z lekkim połyskiem, czysta i nieuszkodzona. Może mieć barwę od białej poprzez kremową do ciemnobrązowej w zależności od rasy kury.

Komora powietrzna
Komora powietrzna, która znajduje się pod skorupką przy tępym końcu jaja, powinna być nieruchoma i mieć wysokość do 6 mm.

Białko
Białko powinno być przejrzyste, gęste i wolne od ciał obcych. W świeżym jaju po wybiciu zaznacza się wyraźnie otaczająca żółtko gruba, wypukła warstwa białka gęstego o mocno galaretowatej konsystencji. W miarę starzenia się jaja warstwa gęstego białka staje się coraz cieńsza, traci ono swą zwartość i po wybiciu jaja rozlewa się na coraz większej powierzchni wokół żółtka.

Żółtko
Żółtko powinno być kuliste, umiejscowione centralnie, słabo ruchliwe przy obracaniu, powracające do centralnego położenia, wolne od ciał obcych. Po wybiciu powinno pozostawać zaokrąglone i jędrne. Barwy  od jasnożółtej do ciemno pomarańczowej.

 

 

      

                 

                                                                                                                                                                         

 PARTNER Jerzy Bartoszewski, Gąski 22  05-660 Warka ;Tel.0601348676  Fax: 0228116756; E-mail: partner1965@wp.pl