Zgodnie z Polską Normą PN-A-86503 jaja dzielą się na cztery kategorie
wagowe:
Nazwa kategorii |
Symbol |
Masa jaj (g) |
Bardzo duże |
XL |
73g
i więcej |
Duże |
L |
73g
do 63g |
Średnie |
M |
63g
do 53g |
Małe |
S |
poniżej 53g |
Jak
rozpoznać
świeże
jajo?
Skorupa
Skorupa jaja powinna być gładka z lekkim połyskiem, czysta i
nieuszkodzona. Może mieć barwę od białej poprzez kremową do
ciemnobrązowej w zależności od rasy kury.
Komora powietrzna
Komora powietrzna, która znajduje się pod skorupką przy tępym końcu
jaja, powinna być nieruchoma i mieć wysokość do 6 mm.
Białko
Białko powinno być przejrzyste, gęste i wolne od ciał obcych. W świeżym
jaju po wybiciu zaznacza się wyraźnie otaczająca żółtko gruba, wypukła
warstwa białka gęstego o mocno galaretowatej konsystencji. W miarę
starzenia się jaja warstwa gęstego białka staje się coraz cieńsza, traci
ono swą zwartość i po wybiciu jaja rozlewa się na coraz większej
powierzchni wokół żółtka.
Żółtko
Żółtko powinno być kuliste, umiejscowione centralnie, słabo ruchliwe
przy obracaniu, powracające do centralnego położenia, wolne od ciał
obcych. Po wybiciu powinno pozostawać zaokrąglone i jędrne. Barwy od
jasnożółtej do ciemno pomarańczowej.
|